МОН: 45% випускників мають обирати професійну освіту

Кабінет Міністрів поставив за мету, щоб через 5 років принаймні 45% випускників шкіл обирали професійну освіту. Про це заявила міністр освіти Ганна Новосад.

За словами Міністра, на сьогодні не вистачає кваліфікованих працівників, тому потрібно «повернути фокус на професійні заклади і модернізувати мережу закладів профосвіти, яка є зараз».

Зокрема, Міністерство освіти в 2019-2020 роках планує винести на розгляд Верховної Ради законопроект «Про професійну освіту», разом з роботодавцями запропонувати 40 нових професійних стандартів, створити сучасні майстерні в закладах профтехосвіти та надати більше автономії таким закладам.

У планах на 2021-2023 роки: створення 7 центрів професійної досконалості у 7 регіонах України, збільшення у 2 рази кількості учнів, що навчаються на дуальних програмах, де 70% навчання відбувається на виробництві, повне перенавчання усіх менеджерів закладів та педагогів у пілотних регіонах.

«Ми дуже хочемо, щоб професійна освіта стала не просто місцем, де хтось навчається після 9 класу три роки. Це має бути та ланка освіти, куди може прийти кожен дорослий, який хоче перекваліфікуватися і отримати швидко нову спеціальність та вийти на ринок праці. Тому плануємо через законодавство, через впровадження нових програм робити професійну освіту частиною освіти дорослих», – підкреслила міністр освіти Ганна Новосад.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *