Миколаївська гімназія 43 ім.К.Ф.Ольшанського проти насильства

Цього року акція “16 днів проти насилля” пройшла під вибухи бомб, частково без світла,  води і тепла… але нам вдалося ще раз впевнитися, що світло і тепло ніколи не згасає в душах і серцях  наших дітей.  Адже  маленькі українці давно второпали величезну істину, яку деякі дорослі не можуть досі збагнути: «Насильству – ні!»  Попри всі перешкоди, ми з дітьми  згадали правила ненасильницького спілкування,  важливість толерантного ставлення до будь-якої інакшості,  шаблони стереотипів , їх вплив на життя людини і методи боротьби з ними. Діти активно аналізували потрапляння в різноманітні нестандартні ситуації  та шляхи виходу з них. Вони чітко усвідомлюють, що з будь-якої ситуації є вихід,  і він без насилля! 
Методом спостереження  можна  було неозброєним оком побачити,  що діти мають дещо пригнічений  психоемоційний  стан.  Вони скучили за своїм довоєнним  життям, за шкільними буднями, живим спілкування,  прямою комунікацією  з вчителями та однокласниками. Були проведені психологічні  хвилинки  для покращення  психоемоційного стану  учнів,  надані практичні рекомендації  вчителям  щодо проведення психологічного розвантаження  дітей під час  онлайн уроків. Також для батьків були розроблені та розповсюджені рекомендації щодо правильної взаємодії з дітьми різного віку,  конструктивного діалогу і дієвої першої психологічної допомоги в разі необхідності. 
Не менш важливим  кроком була профілактика домашнього насильства у вигляді розповсюдження  соціального ролика проти домашнього насильства “Я сьогодні отримала квіти” та були надані індивідуальні консультацій за запитом. 
І на завершення, багато дітей  брали участь  в конкурсі  малюнків. Виконуючи свою роботу під  сяяння свічок,   вони продемонстрували свій  вибір,  свою позицію,  свою незламну віру в  мир, в неминучу перемогу добра над злом! Звичайно,  що в цьому в конкурсі  перше місце посіли єдність, людяність та мир. А перемога за кожною людиною,  яка в своїй душі поборола зло та насилля,  назавжди сіючи там  лиш доброту.
Адміністрація Миколаївської гімназії  № 43 повідомляє, що на виконання Листа міністерства освіти і науки України від 15.11.2022 року № 4/3297-22 щодо проведення попередження всіх проявів насильства, з метою формування ціннісного ставлення до себе і до людей було організовано і проведено наступну роботу:
1. Проведено онлайн нараду з класними керівниками щодо проведення інформаційно-просвітницьких заходів, надано рекомендації.
2. Складено план заходів. 
3. Проведено онлайн виховні години для учнів та їх батьків:
• онлайн гра “Дорогою добра” – (для учнів 1-2 кл.);
• онлайн гра “Знай та оминай. Небезпека в світі” (для учнів 3-4 кл.);
• інтерактивна гра “Миру треба мир” (для учнів 5-7 кл.);
• тренінг  толерантності (для учнів 8-9 кл.);
• конкурс малюнків “Я проти насилля” (для учнів 1-9 кл.);
• розробка рекомендацій для учнів “Шляхи мирного вирішення конфліктів”;
• для батьків учнів 1, 5 класів проведено інтерактивне консультування “Психологічні особливості віку. Поради правильної взаємодії”;
• поширення соціальних роликів для батьків проти домашнього насилля “Стоп насилля” і “Я отримала сьогодні квіти”.
4. Зроблено монтаж відео за результатами проведеної роботи.
5. Напрацьовані матеріали виставлено в соціальну мережу «Фейсбук» з хештегами #Миколаїв проти насильства #Стопнасильству