Як виховувати доньку : 5 цінних порад для турботливих батьків

Як виховувати доньку, щоб вона виросла впевненою і щасливою людиною? Спойлер: так само, як і хлопця; кожне з цих 5 правил стовідсотково підходить для кожної дитини незалежно від статі.

1. Дозвольте дитині вирішувати все самостійно, робити власний вибір, не чекаючи допомоги

Хочете, щоб ваша дитина в майбутньому стала впевненою людиною, яка знає, що їй потрібно? Тоді починайте формувати цю рису характеру вже сьогодні.

Іноді це важко, але дозвольте їй вирішувати більшість питань самостійно. Звісно, будуть і невдалі експерименти, і помилки, але таким чином здобувається найцінніше – досвід і звичка спиратися лише на себе.

2. Навчіть любити себе і своє тіло: без порівняння з культивованими ідеалами

Дівчата, особливо у підлітковому віці, дуже часто піддаються під вплив реклами та масмедіа, в яких пропагується досконале тіло та певні ментальні риси. Це призводить до прискіпливої уваги до власної зовнішності та вдачі, пошуку реальних та уявних недоліків і, в результаті, до появи комплексів.

Поясніть доньці, що тіло кожної людини красиве по-своєму, а щастя не залежить від параметрів фігури та відповідності старозаповітним стереотипам про жіночність.

Маленька неідеальність – це прекрасно, живо, навпрочуд красиво!

Не треба гнатися за недосяжним, важливіше полюбити та прийняти себе.

3. Не позбавляйте оволодіння життєвими навичками

Є батьки, які «знімають пилинки» з доньки та рятують її від щоденних клопотів чи проблем (побутових, психологічних, трудових, будь-яких): мовляв, нехай її дитинство буде щасливим і квітучим.

Однак у майбутньому такій людині буває важко зорієнтуватися в складних життєвих ситуаціях.

Насамперед залучайте дитину до всіх життєвих потоків і справ.

4. Виховуйте доброзичливість та комунікабельність

Покажіть, що таке співчуття, допомога іншим, навчіть бути доброю до навколишніх людей.

Дуже важливим є також розвиток комунікативних навичок, адже вміння спілкуватися та легко знаходити спільну мову з людьми – основа налагодження соціальних зв’язків людини.  

5. Втілюйте в собі те, що хочете побачити в дитині

Діти мимоволі імітують те, що роблять (а не говорять) дорослі, тому ви мусите самі втілювати те, чого хочете навчити її.

Якщо ви самі не маєте чогось, що хотіли б бачити в дитині – рухайтесь в бік того, щоб це отримати насамперед для себе. Дитина побачить – і рухатиметься в цьому напрямку сама.

Наприклад, якщо казати про 4 вищевказані поради – дійте так:

Самі вирішуйте все самостійно, не очікуючи допомоги, не розраховуючи на неї. Самі любіть своє тіло й свою душу, не порівнюючи з масовими ідеалами. Самі не уникайте життєвих труднощів і побутових дрібниць. Самі будьте доброзичиливими й комунікабельними.

Тобто надихайте дитину своїм прикладом.

Джерело: https://vse.ee/bqy

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *