Розвиваємо інтерес дитини до читання книг

Проект «Розвиток дитини» пропонує батькам та вчителям вісім практичних завдань для розвитку інтересу до читання, логічного й аналітичного мислення, уміння розрізняти художню й науково-популярну літературу.

Виконання запропонованих завдань сприятиме розвитку уяви та фантазії, творчих здібностей, заохочуватиме до читання та формуватиме у дітей позитивне ставлення до навчання.

Що почитати: добираємо книги. Це завдання спрямоване на розвиток мовленнєвої компетентності молодших школярів. Виконуючи завдання, дитина вчитиметься формувати коло читання відповідно до конкретного читацького запиту. Дитині пропонується позначити одну з книг, тематика якої допоможе відповісти на певне запитання.

Порівнюємо й малюємо персонажів: Гаррі Поттер і Волдеморт. Завдання спрямовано на активізацію знань і попереднього читацького досвіду дитини. Пропонується намалювати й порівняти двох персонажів – Гаррі Поттера й Лорда Волдеморта. У відповідних комірках таблиці потрібно написати, представником якого світу є персонаж, які риси характеру й здібності він має, як застосовує свої здібності.

Моя книжкова полиця. Це завдання сприятиме заохоченню дитини до читання, розвитку уяви, фантазії та творчих здібностей. Спочатку дитина повинна написати назву улюбленої книги, ім’я її автора, а потім намалювати обкладинку для неї. Запропонуйте дитині згадати та записати назви ще кількох прочитаних нею книг.

Укладаємо список найцікавіших книг. Це завдання спрямоване на розвиток мовленнєвої компетентності молодших школярів. Виконуючи його, дитина вчитиметься розрізняти види друкованих видань на основі власного читацького досвіду, а також створювати коротке конструктивне висловлювання.

Міркуємо про прочитане. Це завдання сприятиме формуванню мовленнєвої компетентності дитини, розвитку уяви, фантазії та творчих здібностей, заохочуватиме до читання. Дитині пропонується написати назву книги, оповідання, історії, які вона прочитала. Потрібно дописати незакінчені речення про цей твір і намалювати до нього малюнок.

Відгук на книгу: конструктивно критикуємо. Це завдання спрямовано на розвиток мовної компетентності молодших школярів. Виконуючи його, дитина вчитиметься аналізувати отриману інформацію, створювати коротке конструктивне висловлювання на основі власного читацького досвіду. Дитині пропонується написати відгук на прочитану книгу, зазначивши її назву та автора, а також те, що сподобалось та здивувало в творі.

Найкраща книжка про пригоди. Це завдання стане для дитини чудовою нагодою звернутися до свого читацького досвіду. Дитині пропонується пригадати, які книжки про пригоди вона читала. Серед цих книжок потрібно визначити найкращу (на думку дитини) й розмалювати обкладинку цієї книги, написавши її назву та ім’я автора. Окрім цього, дитина може уявити себе автором схожої книги й написати внизу назву своєї уявної книги.

Рекомендуємо друзям цікаву книжку для читання. Це завдання містить речення, які потрібно продовжити і, таким чином, порекомендувати улюблену книжку своїм друзям. У процесі виконання завдання, дитина навчиться висловлювати власні вподобання щодо змісту прочитаних творів, описувати (малювати) обкладинки книжок і літературних персонажів, обґрунтовувати думку про те, як факти, ідеї прочитаного можуть допомогти в конкретних життєвих ситуаціях.

Кожне завдання можна роздрукувати на звичайному або кольоровому принтері та використовувати необмежену кількість разів. Завантаження завдань для дітей доступне для користувачів сайту після швидкої реєстрації.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *