Старшокласників запрошують узяти участь у Нейроконкурсі

osvita.ua

Старшокласників з усіх регіонів України запрошують узяти участь у національному етапі міжнародного Нейроконкурсу International Brain Bee Competition.

Метою змагання є зацікавлення молоді у вивченні принципів організації і роботи головного мозку, основ формування психіки людини, причин виникнення головних неврологічних хвороб та шляхів їхньої корекції.

За словами координатора національного етапу, кандидата біологічних наук, старшого наукового співробітника відділу фізико-хімічної біології клітинних мембран Андрія Чернінського, Україна бере участь у цьому конкурсі з 2012 року. Наразі конкурс проводиться більш ніж у 50 країнах, а національні переможці 30 з них щороку змагаються на міжнародному рівні.

«Міжнародне змагання підтримується найавторитетнішими організаціями: IBRO, FENS, SfN, APA, DANA, Alzheimer’s association. Організаторами змагання в Україні є Українське товариство нейронаук, ГО «Ноосфера» та Національний центр «Мала академія наук України» за підтримки Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця НАН України», – розповів Андрій Чернінський.

Конкурс відбуватиметься у два етапи. Перший, відбірковий, організований шляхом тестування через Інтернет. Зазвичай він відбувається у березні під час Всесвітнього тижня мозку.

Завдання містять питання про будову та функції головних складових нервової системи, причини та шляхи корекції поширених нервових хвороб тощо. Приклади можна переглянути на цій сторінці.

Переможці відбіркового туру запрошуються на фінал змагання, що проходить у провідному науково-дослідному центрі в галузі нейронаук – Інституті фізіології ім. О. О. Богомольця Національної академії наук України в Києві.

Під час фінального змагання учні повинні продемонструвати не тільки теоретичні знання, а й ідентифікувати нервові структури на анатомічних та гістологічних препаратах.

Фінал відбувається виключно англійською мовою, тому потенційні учасники мають володіти нею на високому рівні.

Визначений національний чемпіон зможе представити Україну на Міжнародному змаганні International Brain Bee. У 2022 році Міжнародне змагання відбудеться в рамках форуму Федерації європейських товариств нейронаук у Парижі.

Як відомо, переможцем International Brain Bee у 2021 році стала київська одинадцятикласниця Вікторія Виджак.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ