МОН презентувало стратегію розвитку профосвіти

osvita.ua

Міністерство освіти і науки презентувало проєкт Стратегії розвитку професійної освіти, яку планується реалізувати впродовж 2021-2023 років. 

Про це йдеться у повідомленні Міністерства освіти.Документ визначає три основні завдання реформи професійної освіти: формування ефективної системи управління та фінансування, забезпечення якості професійної освіти та посилення співпраці з бізнесом.

Окрім того, проєкт документа містить показники, що планується досягти до 2023 року.

За словами заступника міністра освіти Ігоря Гарбарука, при розробленні стратегії її автори спиралися на існуючі проблеми у сфері професійно-технічної освіти, зокрема, багаторівневе управління закладами, невідповідність якості підготовки учнів потребам роботодавців, низький рівень престижності освіти, недостатні інвестиції в галузь.

«Ми хочемо створити усі необхідні умови для того, щоб кожен учень міг стати не тільки кваліфікованим робітником, але й всебічно розвиненою особистістю. У документі враховані нові підходи у розвитку профтехосвіти: посилення державно-приватного партнерства, продовження розроблення освітніх стандартів на компетентнісній основі, розвиток дуальної форми навчання. Завдяки Стратегії можна чітко оцінити завдання, які перед собою ставить МОН, строки та індикатори їх виконання», – зазначив Гарбарук.

Також він повідомив, що одним із важливих напрямів, що виписані в Стратегії, є розвиток державно-приватного партнерства. Передбачається, що роботодавці матимуть більше механізмів для співпраці з закладами освіти та зможуть застосовувати реальні інструменти для впливу на підготовку учнів за потрібними їм професіями.

Окрім того,  планується, що бізнес отримає більше переваг від співпраці за дуальною формою навчання.

Громадське обговорення проєкту Стратегії триватиме до 16 листопада. Зауваження та пропозиції до проєкту документа можна надсилати на e-mail: [email protected].

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *