ЯК ПРОФТЕХАМ БЕЗ АТЕСТАЦІЇ ЗАМОВИТИ ОСВІТНІ ДОКУМЕНТИ ВИПУСКНИКАМ: РОЗ’ЯСНЕННЯ МОН

Заклади професійно-технічної освіти, які з поважних причин не мають атестації, зможуть замовити дипломи випускникам у Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО). Для цього місцеві управління освіти та науки мають направити звернення до МОН, а самі заклади – сформувати запит в електронній базі. Таке роз’яснення надає Міністерство освіти і науки сьогодні, 27 листопада 2020 року.

«На нарадах із місцевими управлінцями, навчально-методичними центрами ми постійно наголошуємо на своєчасному виконанні всіх процедур. Однак цього року через пандемію COVID-19 та посилений карантин у деяких регіонах ми вирішили з розумінням поставитися до закладів, які порушили строки отримання атестації. Зараз вони не мають дозволу формувати замовлення на дипломи в ЄДЕБО і є ризик залишити випускників без належних документів. Щоб не допустити такої ситуації, ми контролюватимемо кожен такий випадок і надаватимемо дозволи за запитами. Однак ще раз наголошую, що це є, винятком, ніж приводом для постійної практики», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук.

Наразі Порядком,  який регулює облік дипломів, визначено, що організацією та замовленням бланків документів займаються управління освіти і науки обласних державних адміністрацій, Київської міської державної адміністрації. Якщо зараз на підпорядкованій їм території є неатестований заклад профосвіти, якому потрібно замовити в ЄДЕБО дипломи для випускників, вони мають направити звернення до Міністерство. У ньому потрібно зазначити назву такого закладу, причини відсутності атестації, кроки та заходи, які були зроблені керівництвом для її вчасного проходження, а також орієнтовні строки отримання. До звернення також потрібно додати список учнів, які завершують повний курс навчання.

Водночас профтех звертається до МОН через систему ЄДЕБО, завантажуючи:

  • лист зі зверненням управління;
  • лист зі зверненням самого закладу до управління;
  • інформацію про стан проходження атестації;
  • список учнів-випускників за відповідними професіями (вказуючи їх прізвища, ім’я, по батькові, дату народження, номер групи, код та назву професії, вид документу про професійно-технічну освіту).

«Окремо в листі ми виписали рекомендації для закладів, які проходять реорганізацію. Адже, крім атестації, їхня ліцензія може перебувати в стадії переоформлення. У такому разі управління освіти додає до звернення копію ліцензії та свідоцтва про атестацію закладу, що реорганізується. Також додається інформація з ЄДЕБО про його переведення до структури іншого закладу», – пояснив Ігор Гарбарук. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *