На виконання доручення першого заступника міського голови Володимира Криленка управління освіти почало проводити позапланові перевірки шкільних та дошкільних закладів освіти щодо дотримання вимог з організації харчування дітей.
У п’ятницю, 22 лютого, комісія за участі фахівців управління охорони здоров’я, міської санітарно-епідеміологічної станції, представників закладів освіти провела ревізію в школах №51 та №32, а також у дитячих садочках № 52 та №141.
Спершу інспекція побувала у дошкільному навчальному закладі № 52 “Маяк”. Наразі його відвідує 310 малюків. Як розповіла завідувач садочку Тетяна Січева, ДНЗ забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку, із дотриманням натурального набору продуктів, визначених у нормативних документах.
– 20 лютого слідчі Заводського району надали мені постанову суду про дозвіл на обшук у харчоблоці. Вилучені сир твердий, сир кисломолочний та масло. Зі свого боку ми надали усю наявну документацію, сертифікати якості продукції, яку нам постачає КВП. Продукти харчування та продовольча сировина надходять в навчальний заклад разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість. Продукти, на які немає передбачених нормативною базою сертифікатів, що підтверджують їх безпеку, і строк придатності до вживання яких закінчився, ми не маємо права ні приймати, ні використовувати у приготуванні страв, – наголошує Тетяна Січева.
Не нарікають на якість харчування і батьки вихованців, що навчаються в дитячому садочку №52.
– Як мама, якій не байдуже, чим харчується її дитина, я особисто зацікавлена у якості продуктів, що дають у дитсадку, – зазначає Олена Іваненко, член батьківського комітету при ДНЗ №52. – Моя дитина відвідує заклад четвертий рік поспіль, скарг не виникало.
Комісія оглянула, як видають страви з харчоблоку, проаналізувала тижневе меню, технологію приготування їжі для дітей, а також висловила керівництву ряд зауважень щодо усунення наявних недоліків.
Після інспектування їдальні оглянули й технічний стан будівлі. За словами керівника ДНЗ №52, у садочку послідовно оновлюють матеріально-технічну базу: здійснена заміна застарілих вікон на енергозберігаючі – металопластикові, виконано капітальний ремонт покрівлі. Наразі є нагальна потреба в оновленні харчоблоку.
Представники комісії звернули увагу колективу дошкільного навчального закладу на необхідність завчасно готувати бюджетні заявки й надавати їх до управління освіти.
На дотримання вимог з організації харчування дітей в цілому та, зокрема, на якість продуктів харчування, що постачаються, дотримання технології приготування їжі для дітей, санітарний стан харчоблоків перевірили також ДНЗ№141, школи №32 та №51.
Керівництву навчальних закладів доведено інформацію щодо посилення контролю за організацією харчування дітей.
Представник управління освіти Надія Іванова поінформувала, що медичний персонал ДНЗ разом з батьками здійснює постійний контроль за організацією харчування, у тому числі за умовами і строками зберігання продуктів харчування та їх реалізації, технологією приготування страв.
– У дитячому раціоні має бути лише здорова та якісна їжа: це свіжі овочі, фрукти, риба, м’ясо тощо. В меню чітко визначено перелік страв, кухарі повинні його дотримуватись. Щомісяця разом з батьками проводимо перевірку якості харчування дітей. Ми відкриті до діалогу. Так, зауваження іноді трапляються у батьків. Проте вони пов’язані, перш за все, зі складом меню, індивідуальними уподобаннями дітей. Ми ж не маємо права його змінювати самостійно, адже це – порушення законодавства. Наше головне завдання – контроль за якістю продукції, перевірка документів, – резюмувала Надія Іванова.