Переможці рейтингу «Екошкола року 2020» в Миколаєві!

15 грудня 2020 року відбувся фінал проєкту «Екопатруль – кращі практики», серед 14 команд фіналістів, які презентували свої напрацювання, визначено переможців  рейтингу «Екошкола року» в місті Миколаєві.Миколаївські екопатрульні виборювали для своїх шкіл почесне та престижне звання Екошкола року, презентували кращі практики. З метою формування екологічної культури, відповідального споживання та правильного поводження з відходами щколярі за рік реалізували понад 500 екоактивностей (7567 учасників): сортували вторинну сировину, шили мішечки, робили прибирання та висаджували дерева, залучали однокласників, рідних і локальні громади.

До фіналу увійшли 14 команд. Журі визначили кращі школи міста Миколаєва під час онлайн-трансляції. Одним із пріоритетних показників змагань стало сортування вторинної сировини та її збут. Загалом учасники відсортували й здали на перероблення 28 426 кілограмів вторинної сировини у 2020 році. Сортували від 1 до 5 фракцій, кожен заклад по-різному (пластик, скло, Тетра Пак, папір, батарейки, органіка, метал, полімери).

Звання «Екошкола» 2020 року в м. Миколаїв отримала Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 імені Олега Ольжича. Призове місце в рейтингу виборов класичний ліцей.

Переможці отримають дипломи, кубки, крісла мішки та сертифікати для реалізації своїх екопроєктів за загальну суму 12000 грн.

Екопатрульні ЗОШ №1 протягом року проводили просвітницьку роботу для учнів і батьків мікрорайону, тренінги з еколідерства, стали переможцями проміжного етапу конкурсу «Мішечок», брали участь у Всесвітньому дні прибирання. Школі вдалося зібрати понад 8 тонн паперу, 819 кг пластику й 86 кг батарейок; всю накопичену сировину здали на перероблення. За час реалізації проєкту заощадили 10 тисяч гривень і придбали комп’ютер для класу.

Оксана Василівна Руденко, координатор проєкту в школі, коментує: «Хочу сказати, що в реалізації проєкту потрібна наступність. За умовами команда повинна складатися з учнів 8-11 класів, проте ми взяли трішки молодший контингент, додавши учасників 7 класу, оскільки вони дуже активні. У нас кожен клас один тиждень чергує біля сортувальних станцій, тож дітки молодшої школи знають, як працювати й вже мають бажання бути лідерами та вступати до лав екопатрульних. Ми вже три роки поспіль вчимо учнів, вчителів, їх батьків і громаду роздільному збору та правильному поводженню з  відходами. Сьогодні вони самостійно несуть кожного дня вторинну сировину на перероблення. Щомісяця нам вдається здавати майже тонну макулатури і 70-100 кг пластику. Спочатку було важко, тепер це звичка і стиль життя нашої екошколи!»

У класичному ліцеї за час реалізації проєкту провели виставку стіннівок «Правила сортування сміття», екоквест, тренінг із сортування сміття, прибирали парк Перемоги.

Координатор закладу Наталя Іванівна Бабич зазначає: «Торік ми започаткували висадку дерев, оновили рослинний склад навколо ліцею. Наступного року плануємо реалізацію двох цілей. Перша – висадити саджанці навесні, друга – залучити до роздільного збору відходів спільноту із будинків поблизу».

Спільними зусиллями в школі вдалося зменшити кількість твердих побутових відходів, які вивозилися на сміттєзвалище.

Виступ кожної команди проходив у додатку Zoom із прямою трансляцією на офіційній сторінці Facebook. Учасники під час опису своїх напрацювань демонстрували презентації та відео. Переглянути виступи можна за посиланням: https://www.facebook.com/Schoolrecyclingworld/https://www.facebook.com/Schoolrecyclingworld/.

Команда «SchoolRecyclingWorld» дякує усім школярам та їх батькам, викладачам, менторам, партнерам за ініціативу, кропітку працю і мотивацію інших. Ми переконані у подвоєнні, а то й потроєнні результатів наступного року.

Дізнайтеся більше на сайті schoolrecyclingworld.org та на сторінках в соціальних мережах @schoolrecyclingworld.

Разом до екологічно свідомого та соціально відповідального життя!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *