ЗОШ №57: долучилися до Європейської хмари відкритої науки

У 2020 році завершилася Рамкова програма з досліджень та інновацій Європейського Союзу «Горизонт 2020». У 2021 році розпочали нову програму «Горизонт Європа», до якої Україна ще не входить. Бо щоб приєднатися до програми потрібно виконати кілька завдань. Зокрема, йдеться про розширення представництва в Європейському дослідницькому просторі (European Research Area, ERA), долучившись до Відкритої хмари європейської науки (European Open Science Cloud, EOSC).

Ця платформа об’єднує науковців усієї Європи. Тому важливо, щоб в умовах пандемії українські дослідники також могли скористатися досягненнями європейської науки.

Це можливість обмінюватися думками, напрацюваннями, досвідом. У 2021 році школа №57 імені Т. Шевченка стала першою в Миколаївській області, яку включили до Центру українсько-європейського наукового співробітництва. Це дало можливість публікувати наукові статті вчителів школи в збірках європейських університетів.

Хоча Україна ще не приєдналася до Європейської хмари відкритої науки, але на рівні школи ми вже робимо перші кроки. Наші публікації є, наприклад, у збірках наукових праць у Кембриджі й Венеції. (с) Директор Миколаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 57 ім. Т.Г. Шевченка Андрій Малахов.

 

Більше…