УЦОЯО: завдання № 58 тесту ЗНО з історії є правильним

авдання № 58 сертифікаційної роботи зовнішнього незалежного оцінювання з історії України має однозначно правильну об’єктивну послідовність подій. Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти у відповідь на численні звернення учасників тестування і їхніх батьків.

Згадане завдання тесту ЗНО містило необхідність встановлення правильної послідовності подій на українських землях наприкінці ХVІІ – у першій половині ХVІІІ ст.

Завдання тесту №58

Установіть послідовність подій на українських землях наприкінці ХVІІ – у першій половині ХVІІІ ст.

А – об’єднання під владою гетьмана ІМазепи Лівобережної та Правобережної України;

Б – ухвалення польським сеймом рішення про ліквідацію козацьких полків на Правобережній Україні;

В – укладення таємного договору між шведським королем Карлом XII і гетьманом ІМазепою;

Г – зруйнування за наказом московського царя Петра І гетьманської столиці Батурина.

В УЦОЯО звертають увагу, що завдання № 58, як і інші завдання такого типу, скеровані не на перевірку механічного відтворення лише тих подій, дати яких зазначено в Програмі ЗНО з історії України, а насамперед на перевірку розуміння (засвоєння) загальної картини та логіки історичного розвитку на певному відрізку історичного часу.

У Центрі зазначають, що у цьому конкретному випадку йдеться про період кінця ХVІІ – першої половині ХVІІІ ст. Сама умова засвідчує, що серед наведених у завданні подій є події як «дев’яностих», так і «нульових» років відповідно ХVІІ та ХVІІІ століть. Крім того, зі змісту завдання чітко зрозуміло, що вони нерозривно пов’язані з постаттю гетьмана Івана Мазепи й напрямами його зовнішньої політики.

«Варто наголосити, що всі зазначені події відповідають Програмі ЗНО з історії України», – наголосили в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Отже, в Українському центрі оцінювання якості освіти стверджують, у завданні 58 події треба розташувати в такій послідовності:

1) ухвалення польським сеймом рішення про ліквідацію козацьких полків на Правобережній Україні;

2) об’єднання під владою гетьмана І. Мазепи Лівобережної та Правобережної України;

3) укладення таємного договору між шведським королем Карлом XII і гетьманом І. Мазепою;

4) зруйнування за наказом московського царя Петра І гетьманської столиці Батурина.

«Як бачимо, завдання має однозначно правильну об’єктивну послідовність подій», – наголосили в Українському центрі оцінювання якості освіти.