50 цікавих завдань для першокласника на карантин

Проект «Розвиток дитини» пропонує батькам та вчителям початкових класів п’ятдесят розвивальних завдань, розмальовок та головоломок для розвитку навичок аналітичного, логічного, творчого мислення, довільної уваги, зорової пам’яті, дрібної моторики тощо.

Виконання запропонованих завдань сприятиме формуванню у дітей позитивного ставлення до навчання у школі, вихованню впевненості у собі та своїх освітніх можливостях, що є важливою запорукою всебічного розвитку дитини.

Хто швидше рахує: додавання. Бажаєте покращити математичні навички своєї дитини? Цей комплект завдань допоможе зробити це в ігровій формі. У завданні дитині пропонується за одну хвилину розв’язати якомога більше прикладів на додавання. Дитина може змагатись із собою, постійно вдосконалюючи власний результат, або зі своїми друзями.

Комплект завдань: графічні диктанти. Цей комплект, що містить 12 окремих завдань, є чудовою можливістю підготуватися до подальших навантажень у молодших класах та допомогти першокласникам адаптуватись до навчання. У кожному завданні комплекту дитині необхідно намалювати зображення за підказками, а потім розмалювати його у відповідні кольори.

Cклади історію: розвиваємо фантазію. Це завдання-гра допоможе дитині навчитися послідовно викладати свої думки в усній формі. Воно полягає в тому, щоб створити розповідь за ключовими словами. Завдання допоможе збагатити словниковий запас, розвинути уяву та фантазію.

«Бажання та потреби»: тренуємо інтелект. Це завдання допоможе дитині замислитись над тим, що дійсно важливе в житті. У завданні дитині пропонуються дванадцять картинок. Дитині треба подивитись на них і подумати, чим є кожна з них – бажанням чи потребою – та записати поруч.

Додай відсутню частину. Цей комплект завдань є відмінною можливістю для розвитку логічного, аналітичного та нестандартного мислення дитини, а також для розвитку її просторового сприйняття оточуючого світу.

Анаграми «Світ навколо нас». Працюючи над завданнями цього комплекту, ваша дитина дізнається, що таке анаграми і навчиться їх розшифровувати. У завданнях дитині пропонується розшифрувати анаграми за допомогою представлених зображень і самостійно записати правильні відповіді в спеціально відведеному місці.

Визначаємо ознаки здоров’я. Збираємо букет здоров’я. Пропоноване завдання допоможе дитині визначити ознаки здорової людини, формувати ціннісне ставлення до власного здоров’я. Дитині пропонується: розмалювати квіти з ознаками здоров’я, провести лінії від цих квітів до вази та зібрати букет здоров’я.

Мій час: учимося планувати. Завдання орієнтоване на розвиток здатності дитини планувати власну діяльність, раціонально розподіляти час, розуміти, навіщо необхідно знати точний час, бути пунктуальною у школі й удома.

Допомога птахам узимку: вирішуємо задачу й розвиваємо відповідальність. Це інтегроване завдання допоможе дитині формувати екологічну культуру й активну громадянську позицію. Дитині пропонується розглянути малюнок пташок біля годівнички й обрати для них відповідне харчування.

Визначаємо кількість: рахуємо цілі предмети. Цей комплект завдань допоможе дитині розвинути навички послідовного рахунку в межах 10 й розвинути уявлення про частини й ціле.

Кольори фігур: розвиваємо зорове сприйняття й просторове мислення. Цей комплект завдань-розмальовок допоможе дитині закріпити знання про вигляд і назви плоских фігур, розвинути просторове мислення й зорове сприйняття.

Доповни й прочитай: складаємо слова. Цей комплект завдань спрямований на розвиток навичок читання, фонематичного слуху й уважності. Кожне з 8-ми завдань містить 6 слів, розбитих на склади й проілюстрованих малюнками.

Проходимо лабіринти з різних типів ліній. Цей комплект завдань допоможе дитині вивчити різні типи ліній, розвинути абстрактне мислення та навчитись краще орієнтуватися в просторі. Кожне з восьми завдань містить лабіринт з декількома типами ліній.

Що написано: розпізнаємо слова й домальовуємо малюнки. Цей комплект із 8-ми завдань допоможе дитині розвинути навички читання, письма й малювання. Дитині пропонується прочитати слова, написати їхні повні варіанти поряд і домалювати малюнки.

Головоломка «Кольорові фігури». Це завдання-головоломка допоможе дитині розвинути логіко-математичне мислення, увагу й кмітливість. Дитині пропонується розмалювати фігури, використовуючи лише чотири кольори. Фігури одного кольору не повинні перетинатися.

Веселі парасольки: розмальовуємо й фантазуємо. Це завдання допоможе дитині розвивати уяву й фантазію «без кордонів». Дитині пропонується розмалювати парасольки різними кольорами й візерунками та поміркувати, у чому може полягати призначення парасольки.

Рахуємо фігури веселого конструктора. Цей комплект завдань допоможе дитині розвинути логіко-математичне мислення, увагу й кмітливість. Комплект складається з 6-ти завдань, у яких дитині пропонується порахувати, записати кількість геометричних фігур кожного виду та розмалювати їх.

Від числа до числа: розвиваємо логіку й навички порівняння. Цей комплект завдань допоможе дитині навчитись порівнювати числа в межах 200, розвинути логічне мислення. Кожне завдання містить зразок виконання.

Потяг зі словами: поділ слова на склади. Це завдання сприятиме розвитку навичок дитини ділити слова на склади, мовленнєвої культури й уваги. У процесі виконання завдання, дитина спостерігатиме за мовними одиницями та явищами, відкриватиме закономірності співвідношення звуків і букв.

Африканське сафарі: розмальовуємо та вивчаємо тварин. Це завдання-розмальовка допоможе дитині запам’ятати зовнішній вигляд і назви диких африканських тварин, а також свійських тварин, що мешкають у місцевості, де проживає дитина.

Малюємо асоціації та розвиваємо фантазію. Цей комплект із 8-ми завдань допоможе дитині розвинути абстрактне й образне мислення, навички читання й уяву. Кожне завдання містить 6 слів – абстрактних понять, до яких дитині пропонується намалювати асоціації.

Шукаємо відповіді в малюнках. Цей комплект із 8-ми завдань-розмальовок допоможе дитині розвинути логічне мислення й збагатити словниковий запас. Кожне завдання містить 2 питання, відповіді на які представлено малюнками. Дитині потрібно прочитати питання, вибрати серед малюнків правильну відповідь (відповіді) та розмалювати.

Незавершені речення: подивися на малюнки й заповни пропуски. Цей комплект завдань допоможе дитині розвинути навички письма й логічне мислення. У кожному завданні є 6 речень з пропусками, а також малюнки, дивлячись на які, потрібно вписати в пропуски слова за змістом.

Правила в малюнках: учимося співпрацювати. Пропоноване завдання сприятиме набуттю дитиною досвіду громадянської поведінки й свідомому вибору норм і моделей поведінки. Завдання спонукатиме дитину до роздумів над тим, які існують правила й чому люди їх дотримуються.

Визначаємо ознаки хвилювання. Це завдання – крок до вивчення себе. Воно допоможе дитині навчитися усвідомлювати стан хвилювання, зробити висновок про те, які реакції в тілі для нього характерні.

Складаємо слова й вчимося читати. Цей комплект завдань чудово підходить для дітей, що вже вивчили літери й роблять перші спроби читати слова, а також писати їх. Кожне з 8-ми завдань містить 4-6 малюнків та від 12 до 15 складів, з яких можна скласти назви цих малюнків.

Рахуємо склади й вчимося читати. Цей комплект завдань допоможе дитині відпрацювати навички читання, зрозуміти, що таке «склад», і навчитися виділяти склади в словах. У кожному з 8-ми завдань є 6 підписаних малюнків, назви яких містять від 1 до 5 складів.

Моя особиста інформація: орієнтуємося в своєму районі. Це завдання допоможе дитині вивчити важливу особисту інформацію, зокрема, домашню адресу, номер свого телефону й номери телефонів своїх батьків.

Розвиток логіки й уваги: спортивна плутанина. Пропоноване завдання допоможе розвитку логічного мислення дитини, спостережливості, допитливості, кмітливості. У завданні представлено малюнки, на яких чотириногі спортсмени переплутали спортивні предмети. Дитині необхідно з’ясувати, що кому належить, і провести стрілки від спортсменів до потрібних предметів.

Кросворд у малюнках «Іграшки». Це завдання-кросворд допоможе дитині повторити правопис десяти назв різних іграшок, тренуючи при цьому пам’ять, увагу та дрібну моторику. Дитині потрібно подивитись на малюнки іграшок та вписати відповідні назви у клітинки кросворда.

Пропуски в словах: пишемо друковані літери. Цей комплект із 9-ти завдань допоможе дитині розвинути навички читання й письма друкованих літер. Виконуючи завдання, дитина збагатить словниковий запас і розвине уважність.

Анаграми: літні та зимові види спорту. Це завдання допоможе дитині вивчити назви деяких літніх і зимових видів спорту, збагатити словниковий запас і розширити кругозір. 11 анаграм назв видів спорту розміщені в комірках футбольного м’яча.

Малюнок, питання, ознака: класифікуємо предмети. Пропоноване завдання ознайомить дітей із лексичним значенням слів, що називають ознаки предметів, формуватиме вміння ставити питання до слів, збагатить словниковий запас. Дитині пропонується дібрати до кожного малюнка питання й ознаку та з’єднати їх стрілками.

Розрізняємо голосні звуки та літери (українська мова). Комплект завдань допоможе дитині навчитися розрізняти голосні звуки української мови в словах та позначати їх на письмі. Кожне завдання містить 6-11 слів та присвячено певним літерам та голосним звукам.

Малюємо та рекламуємо: придумуємо дизайн. Цей комплект допоможе дитині розвинути навички малювання та письма. Він містить 8 завдань, у кожному з яких дитині пропонується спочатку розмалювати готовий дизайн якогось продукту, а потім придумати та намалювати власний дизайн і написати рекламний текст про цей продукт.

Знайди та розмалюй: тренуємо увагу. Цей комплект завдань допоможе дитині стати більш уважною, а також пригадати деякі назви тварин, птахів, транспортних засобів, а також фруктів й овочів. У кожному завданні є набір хаотично розташованих зображень, контури яких перетинаються.

Доповни речення: розвиток навичок письмового мовлення. Цей комплект завдань спрямований на розвиток мовленнєвої компетенції дитини та допоможе розвинути навички читання та письма, навчитися правильно вживати слова в реченнях.

Пори року: знайди відмінності та розмалюй. Цей комплект завдань-розмальовок допоможе дитині розширити уявлення про пори року та розвинути навички порівняння. Кожне з чотирьох завдань присвячене одному сезону та містить два малюнки, що, на перший погляд, виглядають однаковими. Насправді ж малюнки мають 10 відмінностей, які потрібно відшукати.

Чіткі кроки: пройди лабіринт за планом. Цей комплект завдань допоможе дитині розвинути абстрактне мислення та навчитись краще орієнтуватися в просторі. Кожне з шести завдань містить лабіринт та план його проходження, на якому стрілками позначено маршрут.

Сортування слів: розподіляємо слова за категоріями. Цей комплект завдань допоможе дитині розвинути логічне мислення, навчитись розподіляти слова за тематичними категоріями та збагатити словниковий запас.

Водоспад доброти: здійснюємо добрі вчинки. Це завдання посилить мотивацію дитини робити добрі справи, виховуватиме в ній бажання допомагати іншим та доброзичливість. Це завдання – чудова можливість навчитися ставити перед собою цілі та досягати їх.

Абетковий лабіринт (українська мова). Цей комплект завдань допоможе дитині навчитись писати великі та рядкові літери української абетки в цікавій і захоплюючій формі. Для цього в кожному з восьми завдань пропонується допомогти герою пройти лабіринтом. Зробити це можливо, лише згадавши абетку й порядок розташування літер у ній.

Головоломка «Квадрат юного математика». Цей комплект головоломок пропонує дитині потренувати логічне мислення й кмітливість, увагу й спостережливість. Виконуючи завдання, дитині треба проявляти гнучкість мислення й кожного разу виходити за межі сформованого підходу, винайденого під час розв’язання інших завдань комплекту.

Учимо великі та рядкові літери (українська абетка). Цей комплект завдань допоможе дитині ретельно вивчити кожну літеру української абетки, візуально її запам’ятати та навчитись вирізняти великі й рядкові літери.

Казкові герої – ставимо власні вистави. Цей комплект завдань надасть дитині можливість не лише поставити власні вистави за відомими казками, а й створити їх альтернативний сюжет і на власний розсуд змінити хід подій, поєднати героїв різних казок, додати до них вигаданих, навіть намалювати й додати себе й поринути в світ пригод разом з улюбленими персонажами.

Частини цілого: тренуємо логіку й увагу. Цей комплект завдань допоможе дитині потренувати просторове й логічне мислення, спостережливість і увагу. Завдання комплекту мають зростаючий рівень складності за рахунок збільшення кількості частин зображення, а також вигляду їхніх форм.

Тематичні кросворди «Пори року». Цей тематичний комплект завдань-кросвордів надасть дитині можливість поміркувати над різними явищами та предметами, які мають безпосереднє відношення до певної пори року, а також проявити кмітливість і відповідні знання.

Головоломка «Магічний квадрат». Цей комплект математичних головоломок допоможе дитині потренувати арифметичні навички додавання та віднімання, логічне мислення та кмітливість. Завдання комплекту мають зростаючий рівень складності за рахунок величини квадратів і кількості задіяних чисел.

Сховані кубики: тренуємо логіку й мислення. Цей комплект завдань допоможе дитині потренувати увагу, логічне та просторове мислення, а також проявити кмітливість і спостережливість. Особливістю кожного завдання є те, що, рахуючи кубики, дитина повинна уявляти всю конструкцію повністю, з усіх сторін, прокручуючи її подумки та «заглядаючи» в ті куточки, яких не видно у фронтальній площині.

Учимось помічати математику в житті. Це завдання допоможе дитині зрозуміти значення математики та побачити її практичне застосування в нашому житті. Виконуючи завдання, дитина зможе поміркувати над тим, наскільки все навколо нас так чи інакше пов’язане з математикою та поглянути на неї під іншим кутом зору.

Кожне завдання можна роздрукувати на звичайному або кольоровому принтері та використовувати необмежену кількість разів. Завантаження завдань для дітей доступне для користувачів сайту після швидкої реєстрації.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *