Шкільне життя: завдання для молодших школярів

Проект «Розвиток дитини» пропонує батькам, вихователям та вчителям тринадцять практичних завдань для розвитку емоційного інтелекту, відповідального ставлення до власних обов’язків, свідомого вибору норм і моделей поведінки.

Виконання запропонованих завдань сприятиме формуванню особистісно-оцінної, громадянської та соціальної компетентностей, розвитку вміння аналізувати та планувати свої дії.

Мій ранок перед школою: вчимося планувати. Це завдання допоможе дитині навчитися планувати свій ранок протягом шкільного п’ятиденного тижня, збагатити словниковий запас і розвинути навички читання, закріпити знання днів тижня й рутинних дій.

Де діють шкільні правила? Використання шаблону сприятиме формуванню громадянської та соціальної компетентностей, розвитку вміння аналізувати. Дитині пропонується з’ясувати, у яких місцях школи діють запропоновані правила. Також дитина має з’єднати правило з назвою місця, у якому воно діє.

Де можна шуміти? Завдання спрямовано на закріплення в учнів початкової школи правил поведінки в громадських, розважальних місцях та під час екскурсії в природу, формування вміння виявляти емоції в різних ситуаціях.

Правила поведінки в школі (англійською мовою). Це завдання допоможе дитині не лише навчитися складати правила поведінки в школі англійською мовою, а й закріпити знання про вживання модального дієслова must. Завдання складається з двох сторінок.

Правила в малюнках: учимося співпрацювати. Пропоноване завдання сприятиме набуттю дитиною досвіду громадянської поведінки й свідомому вибору норм і моделей поведінки. Дитині пропонується перелік правил для роботи у групі. До кожного правила потрібно намалювати малюнок-асоціацію й додати те, що важливе особисто для дитини.

Головоломка знайди слова: «Моя школа». Запропонуйте вашій дитині розгадати цю просту головоломку та знайти зашифровані в ній 14 слів, що мають відношення до навчання в школі.

Кросворд «Школа». Тематичне завдання-кросворд «Школа» допоможе дитині засвоїти правопис слів, пов’язаних зі школою. Розв’язуючи завдання, дитина тренуватиме пам’ять, увагу, виявлятиме кмітливість та допитливість.

Міркуємо, хто і для чого працює в школі. Директор/директорка. Завдання допоможе дитині дізнатися про людей, які працюють у школі, сприятиме створенню безпечного шкільного середовища. Дитині пропонується поміркувати про директора/директорку.

Робимо добрі справи. Це завдання допоможе дитині розвинути позитивні моральні якості, зокрема, прагнення допомагати іншим і чемно поводитися. Дитині пропонується прочитати 12 дій, що можуть вважатися добрими справами, здійснювати ці дії під час перебування в школі й замальовувати відповідні комірки.

Аналізуємо свій день у школі. Завдання сприятиме розвитку емоційного інтелекту дитини, мовленнєвої культури й навичок письма. Дитині пропонується написати про свій день у школі, продовжуючи 5 речень, що відображають ставлення мовця до події і мають емоційне забарвлення.

Оцінюємо, як минув день. Це завдання сприятиме формуванню особистісно-оцінної компетенції дитини, розвитку здатності встановлювати причинно-наслідкові, смислові зв’язки між подіями життя та своїми переживаннями. Виконуючи завдання, діти вчитимуться здійснювати самоаналіз, висловлювати свої думки, почуття, ставлення й позиції.

Аналізуємо навчальний рік: що нового ми дізналися? Виконуючи завдання, дитина вчитиметься розповідати про свої успіхи, проблеми та ставлення, розпізнавати власні відчуття й емоції, пережиті в школі. Завдання сприятиме досягненню мети соціальної й громадянської освітньої галузі.

Вручаємо відзнаку «Справжній друг / Справжня подруга». Завдання сприятиме розвитку емоційного інтелекту дитини, допоможе навчитися здійснювати самооцінювання й взаємооцінювання. У процесі виконання завдань дитина вчитиметься аналізувати вчинки, мотиви поведінки, думки, налагоджувати соціальні зв’язки.

Кожне завдання можна роздрукувати на звичайному або кольоровому принтері та використовувати необмежену кількість разів. Завантаження завдань для дітей доступне для користувачів сайту після швидкої реєстрації.

Освіта.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *