Як підготувати майбутнього першокласника до школи: чек-листи для батьків

vseosvita.ua

Добірки змістовних чек-листів від «Всеосвіти»

Зовсім скоро майбутні першокласники зможуть познайомитися зі школою та вчителями. Хоча співбесіди з перевіркою рівня знань для вступу в перший клас скасовані й знайомство відбуватиметься у форматі ігрових занять, для малюків нова обстановка все одно може викликати стрес.

Як підготуватися до першого візиту до школи та попередити хвилювання і страхи у дитини? Ми упорядкували чек-листи, за допомогою яких вам буде легше психологічно підготувати дитину до школи та перевірити рівень її загальної ерудиції та базових навичок.

Формуємо позитивний образ школи

Попереду на дитину чекає новий етап у житті. Скільки всього неймовірно цікавого! У всіх дітей надзвичайно розвинена уява і природна жага до нових знань, але далеко не всі знання даються легко.

Школа розвиває не тільки природні здібності малюків, а й навички посидючості, організованості та вміння долати перешкоди на шляху до особистих перемог. Тому завдання батьків – пояснити важливість навчання, сформувати позитивний образ школи та допомогти психологічно підготуватись до шкільного життя. Саме від того, як ви наташтуєте свого малюка, залежить з яким настроєм він буде відвідувати уроки.

2. Домашня діагностика підготовки майбутнього першокласника

У школі дитині доведеться долати значні навантаження – інтелектуальні, фізичні та емоційні. Тож, щоб процес адаптації відбувався простіше, необхідно, щоб майбутній учень володів базовими знаннями та навичками, відповідно до свого віку. Лише у цьому випадку, можна впевнитись, що дитина справді готова навчатися, і відвідування школи не викличе стресових ситуацій.

Пропонуємо сім чек-листів з базовими уявленнями та знаннями, якими має володіти майбутній першокласник.

3. Пам’ятка для батьків

Попереду складний етап. Саме від вміння батьків розподілити час між навантаженням та відпочинком, їхнім позитивним настроєм та терпінням до успіхів та невдач дитини залежить результат навчання.

Початок навчання у школі – один з найцікавіших та найвідповідальніших періодів у кожній сім’ї. Будьте терплячими до своїх дітей, дослухайтеся до їхніх прохань та переживань.