Як навчатися дитині, батьки якої категорично проти щеплення: роз’яснення Сергія Горбачова

vseosvita.ua

У разі якщо дитина має протипоказання до вакцинації, повинен бути відповідний висновок лікаря, зроблений після ретельного огляду.

Школярам необхідно обов’язково робити щеплення, адже воно захищає від таких небезпечних хвороб як туберкульоз, поліомієліт, кір, дифтерія та багатьох інших захворювань. Про це розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов у програмі «Сніданок з 1+1».

Я чудово розумію батьків, які переймаються здоров’ям дитини, її самопочуттям і ставляться до вакцинації з певною недовірою. Але є наука, є доказова медицина, є світовий досвід, зокрема правовий, який говорить про те, що формування колективного імунітету проти епідемічних хвороб є найпершим інструментом для того, щоб забезпечити громадське здоров’я, – наголосив Горбачов. 

Він додав: якщо дитина має протипоказання до щеплення, її батьки повинні надати відповідний висновок лікаря, зроблений після ретельного огляду.

Це типова ситуація, коли дитина дійсно не має можливості бути щепленою у певний період. Є закон «Про захист населення від інфекційних хвороб», частина 6 статті 12, у якій йдеться про те, що щеплення має відбуватися за відсутності протипоказань. Це визначено законом. Тому перед будь-яким щепленням потрібен медичний огляд і відповідний висновок, чи може бути дитина щеплена. Це насамперед відповідальність лікаря. Може бути створена комісія чи консиліум лікарів, – наголосив освітній омбудсмен.

У разі якщо батьки категорично відмовляються від щеплення, альтернативою навчання для таких дітей може бути сімейна чи дистанційна форми освіти.

Закон «Про освіту» наразі визначає чимало способів для здобуття освіти, крім стандартної форми. Тобто, рахується й екстернат, й патронаж, й дистанційна, і сімейна форми навчання. Кожна з них має свої особливості. Але питання у тому, якщо дитина не може отримати щеплення за медичними показниками – а це має бути зафіксовано у довідці від лікаря, –  тоді ми маємо розуміти, що є таке поняття як колективний імунітет. Простіше кажучи, потрібно зупинити ланцюгову реакцію, – зазначив Горбачов.

Нагадаємо, нещодавно Верховний Суд визнав правильним рішення директора Запорізького академічного ліцею про відсторонення від занять учениці, не щепленої за віком.

Держава, установивши заборону відвідувати навчальний заклад дитиною, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу, у тому числі  й самої нещепленої дитини, – йдеться у повідомленні Верховного Суду.

Також там додали, що право дитини на здобуття освіти не порушене, оскільки для дітей, які не можуть відвідувати заклад освіти за відсутності щеплень, установлені альтернативні способи отримання освіти та продовження навчання, зокрема у закладі освіти.