Як школярам обрати професію? Новий підхід до профорієнтації

osvita.ua

В Україні запустили інноваційну систему профорієнтації, де за допомогою штучного інтелекту школярі зможуть сформувати власний «Паспорт здібностей учня». У «Паспорті» зазначатимуться провідні типи особистості та інтелекту, а також перелік професій, у яких учень може досягти успіху.

Про це йшлося на пресконференції щодо професійної орієнтації молоді, де був презентований Всеукраїнський проєкт з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії».

За словами директора Інституту модернізації змісту освіти Євгена Баженкова, проект є результатом системного аналізу кращих світових кейсів з профорієнтації, адже в розвинених країнах з учнями працює кар’єрний консультант, який супроводжує підлітка протягом всього терміну навчання, і школяр закінчує школу, маючи чітке розуміння власних схильностей до тієї чи іншої професії, що дозволяє йому зробити свідомий вибір подальшого навчання та побудови власної кар’єри.

«Ми реалізували таку систему профорієнтації в інноваційний спосіб – за допомогою штучного інтелекту, який дозволяє кожному школяру сформувати власний «Паспорт здібностей учня», в якому зазначаються провідні типи особистості та інтелекту, а також перелік професій, в яких учень може досягти успіху. Цей інструмент є початком реформування старшої профільної школи в межах Нової української школи», – підкреслив Євген Баженков.

Зокрема спікери пресконференції розповіли, що проєкт «Обери професію своєї мрії» – це 5 кроків до успіху школяра, які передбачають профорієнтаційне тестування, консультацію з кар’єрними радниками за допомогою технології «перегорнутого кол-центру» та ознайомлення з трендами ринку праці та практичними порадами, як складати резюме, підготуватись до співбесіди тощо, за допомогою мультимедійних курсів у міжнародному форматі SCORM.

Також його складовими є онлайн-екскурсії на провідні підприємства України та можливість детально ознайомитись з топ-100 професіями у форматі мультимедійних курсів (загальна інформація про професію, рівень заробітної плати, перспективи даної професії у майбутньому, кількість вакансій, навички, якими повинен володіти фахівець, та в яких закладах освіти цієї професії можна навчитись).

Окрім того, у межах даного проекту працює Школа кар’єрного консультанта, у якій учителі та шкільні психологи навчатимуться основам кар’єрного консультування. Таким чином в Україні буде створюватись мережа професійних фахівців з профорієнтації.