Керівники закладів освіти не мають права відмовляти батькам у навчанні дитини з ООП, – МОН

Батьки мають право звернутися до школи із письмовою заявою щодо прийняття дитини з ООП на навчання.

Міністерство освіти і науки України повідомило, що батьки скаржаться на школи, які відмовляються приймати дітей з особливими освітніми потребами. Однак, такі дії керівників закладів освіти неправомірні:

До Міністерства освіти і науки надходить інформація, що керівники шкіл відмовляють батькам у прийомі дітей з особливими освітніми потребами. Наголошуємо, що батьки мають право звернутися до школи із письмовою заявою, а керівник закладу не має права відмовити. Ми насамперед маємо думати про дитину та її потреби. І для школи це має бути завданням, а не проблемою, – зазначила Лариса Самсонова, керівниця експертної групи з питань інклюзивної освіти МОН.

МОН повідомляє, що для реалізації права дітей з особливими освітніми потребами на освіту за місцем проживання, їх соціалізації та інтеграції в суспільство за заявою батьків в обов’язковому порядку створюються інклюзивні класи. Наразі кількість таких класів – 17 698. Вони створені у 6 496 школах країни. З 1 вересня 2020 року 6 000 дітей з особливими освітніми потребами пішли в інклюзивні групи закладів дошкільної освіти.

Освітні послуги надаються дітям з ООП школами в інклюзивних класах із застосуванням особистісно орієнтованих методів навчання та з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності таких дітей. Кількість дітей з ООП в одному класі має становити не більше трьох осіб.

МОН нагадує, що за кожною дитиною в заклад освіти надходять кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з ООП.

За ці кошти на підставі висновку про комплексну оцінку розвитку дитини, виданого ІРЦ, дитина забезпечується допоміжними засобами для навчання та додатковими психолого-педагогічними та корекційно-розвитковими послугами. Так, у 2020 році на інклюзивне навчання було виділено 504,458 млн грн.

Джерело

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *