«Стартуй! Сортуй!»: молодь Миколаєва запрошують до участі в екологічному відео-марафоні

mkrada.gov.ua

В Миколаєві стартує екологічний відео-марафон «Стартуй! Сортуй!», який закликає шкільну молодь міста доєднатись до екоруху та зробити життя навколо себе ще більш екологічнішим. В рамках ініціативи буде створений освітній експрес-серіал про звичайних еко-героїв, проблеми навколишнього середовища та інструктаж з впровадження роздільного збору відходів.

Відео-марафон супроводжуватиметься конкурсами між навчальними закладами двох міст (Миколаїв та Дніпро) з цінними призами, відеолекціями та проходитиме повністю у дистанційному режимі.

Учасники курсу дізнаються все про макулатуру та пластик, а також метал, скло та Tetra Pak, які потребують вторинної переробки. А також про користь компостування відходів та плюси органічного й здорового харчування. Окрім цього, окремий розділ курсу буде присвячений темі успішних практик start up проєктів у сфері екології. Також учасники отримають навички з відеозйомки та монтажу.

Вихід серій курсу, підведення підсумків та оголошення переможців буде відбуватись на YouTube каналі  Агенції розвитку Миколаєва (https://youtube.com/channel/UCqlK_a39o13VThoI-6uBJVQ). Статті з більш розширеною інформацією будуть виходити у соц.мережах Instagram та Facebook на сторінках проєкту

(https://www.facebook.com/MYecocitymykolaiv та https://instagram.com/myecocity?utm_medium=copy_link). Онлайн лекції проходитимуть на YouTube каналі ГС «Nudge Ukraine» (https://www.youtube.com/c/NudgeUkraine).

По закінченню марафону школа або інший середній навчальний заклад міста може взяти участь у двох конкурсах, подавши заявку до 25 листопада 2021 включно. Це Марафон найактивніших учасників проєкту «Стартуй! Сортуй!» та Дитячий медіаконкурс, який виступає із закликом свідомого вибору.

Умови першого конкурсу:

Заклад має обрати одного координатора проєкту, який буде займатись оргпитаннями. А саме: активно поширювати та заохочувати родини вихованців та персонал закладу до проходження курсу та впровадження роздільного збору відходів у себе вдома; своєчасно нагадувати про активності проєкту тощо. Координатор має заповнити анкету за посиланням https://bit.ly/sortuy_marafon.

Родини школярів мають впровадити в себе роздільний збір відходів на не менш як три фракції. Зробити фото/відео фіксацію та надати її координатору у своєму навчальному закладі. Переможця визначатимуть по сумі балів за активність. По одному балу за кожну залучену родину, та 5 балів за участь у конкурсі відеоробіт. Всього буде визначено 10 переможців (по 5 з кожного міста), що отримають по садовому компостеру Compogreen Prosperplast на 800 л та набору з ЕМ компостеру на 20 л та пакету 0.5 кг з бактеріями бокаші. Перше і друге місце серед навчальних закладів Миколаєва до вищезазначеного ще й отримає сертифікат на 3000 грн та 2000 грн відповідно, що можуть бути використані для розвитку роздільного збору відходів у закладі. Кошти не надаються готівкою. Переможець подає заявку для отримання бажаного призу на суму еквівалентну виграшу з обґрунтуванням про його необхідність для розвитку роздільного збору відходів у закладі.

Умови другого конкурсу:

Зняти відео, що відповідає умовам обраної учасниками категорії. Розмістити його у будь-яких соцмережах з хештегами: #СтартуйСортуй, #NudgeUkraine, #НУБІП, #органічне, #екостартап. Подати заявку на участь за посиланням https://bit.ly/sortuy_video

Категорії медіаконкурсу:

«Ми діятимемо!» – короткометражка до 3 хв. про заплановані на найближчий  час дії чи про свої еco start up  ідеї. Категорія для команд від школи для подальшого виграшу набору для вирощування рослин “EcoDuino – An Auto Planting Kit” для класу біології / природознавства. Кількість команд від однієї школи не обмежена. Переможе по одиному навчальному закладу у Миколаєві та Дніпрі.

«Здорова їжа – здорові ми» – короткометражка до 3 хв. про свій досвід здорового харчування і свідомого споживання. Категорія для команд класу. Переможець отримує екскурсію на екоферму для 35 дітей і 5 супроводжуючих дорослих. Переможе по одній команді з Миколаєва та Дніпра.

«Я герой!» – короткометражка до 1 хв. Категорія індивідуальних (одноосібних) робіт про свій вклад у вирішення проблем навколишнього середовища, відповідального споживання та здорового харчування. Буде обрано найкращі роботи, автори яких отримають футболки, шопери, органічну та екопродукцію.

Критерії оцінювання : кількість лайків після перегляду, креативність подачі, відповідність заявленій темі. Учасники не мають обмежень щодо кількості поданих відеоробіт. У разі подачі закладом більше ніж по одній роботі у кожній категорії закладу будуть нараховані додаткові бали у марафоні курсу. Оцінюватиметься командою експертів з Миколаєва та Дніпра.

Проект реалізує Агенція розвитку Миколаєва у співпраці з НУБіП України, ГС «Органічна Україна», ГС «Амарантова столиця», Органічна ферма «Sokolovo Food Forest», ГС «Nudge Ukraine», ГО «Миколаївська обласна організація УТОГ» та за підтримки Фонду родини Богдана Гаврилишина і проєкту «Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості (SC3)», що співфінансується Європейським Союзом та Британською Радою в Україні.