Порядок відсторонення від роботи нещеплених освітян

Кабінет Міністрів України затвердив зміни (постанова від 20 жовтня 2021 р. №1096) до урядової постанови від 9 грудня 2020р. №1236, що передбачають механізм відсторонення від роботи працівників, які підлягають обов’язковому щепленню проти СOVID-19 та які відмовляються або ухиляються від його проведення.

Згідно з документом (п.19), з 8 листопада 2021 року керівники закладів освіти мають:

  • забезпечити контроль за проведенням обов’язкових профілактичних щеплень проти СOVID-19 працівниками (наказ МОЗ України від 4 жовтня 2021р. №2153);
  • відсторонювати від роботи (виконання робіт) невакцинованих працівників, які відмовляються або ухиляються від їх проведення.

У Кабінеті Міністрів зазначають, що відсторонення від роботи має відбуватись відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю, частини другої статті 12 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Строк відсторонення невакцинованих працівників від роботи триватиме до усунення причин, що його зумовили.

Відсторонення працівників має здійснюватися шляхом видання наказу або розпорядження керівника з доведенням його до відома особам, які відсторонюються.

Норми про відсторонення від роботи не стосуватимуться тих працівників, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень проти СOVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19.