МОН розробило проєкт порядку конкурсу підручників – у ньому немає науково-методичної та антидискримінаційної експертиз (ДОПОВНЕНО)

nus.org.ua

МОН оприлюднило проєкт конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.

Документ опублікували на сайті міністерства.

Пропонують, аби конкурс складався з двох частин, строки проведення яких збігаються:

  • дизайнерська експертиза підручників / посібників;
  • вибір підручників / посібників закладами освіти за їх електронними версіями та їх обговорення.

Тобто, пропонують прибрати перший і другий етапи конкурсу.

Для конкурсу пропонують створювати такі комісії: Комісія з прийому комплектів конкурсних матеріалів Конкурсу (Комісія ПККМ), Конкурсна, Дизайнерська, Апеляційна комісії.

Тобто вилучені Комісія шифрування та дешифрування комплектів конкурсних матеріалів та Комісія з відбору експертів для здійснення експертизи електронних версій підручників. Натомість, є Комісія ПККМ, а також Дизайнерська.

У проєкті порядку не згадано про науково-методичну й антидискримінаційну експертизи – натомість, є тільки дизайнерська, а також вибір підручників учителями. Саме дизайнерська комісія визначає доцільність видання підручника або посібника.

Водночас, дизайнерска експертиза – це “оцінювання дотримання учасниками Конкурсу санітарно-гігієнічних вимог до художнього оформлення та поліграфічного виготовлення підручника/посібника (формати, шрифти, гарнітура, кегль, накреслення), забезпечення єдиного стилю, оригінальності та сучасності ілюстративного матеріалу, створеного спеціально для конкретного видання, збалансованість кольорової гами, спрямованих на забезпечення зручності читання тексту з метою попередження негативного впливу процесу читання на здоров’я дитини”.

На конкурс подаватимуть підручники, які вже отримали гриф. Тобто, зміст підручників аналізуватимуть до конкурсу. Зараз наданням грифів навчальній літературі займаються предметні (галузеві комісії)організацією роботи яких займається Інститут модернізації змісту освіти.

До переліку підручників, які можуть друкувати держкоштом, пропонують включати підручники / посібники, щодо яких Дизайнерська комісія вирішила про доцільність видання та сумарний узагальнений результат вибору закладами освіти з однієї назви підручників / посібників яких:

  • менше 40 тис. – один підручник/посібник (зараз це дозволяється тільки за умови гарантійного листа від видавництва про фінансування різниці між запропонованою видавництвом вартістю підручника і середньою вартістю підручника, що зазначена у паспорті бюджетної програми на відповідний рік;
  • від 40 до 100 тис. – не більше двох підручників / посібників, за умови отримання кожним підручником / посібником узагальненого результату не менше 20 тис.;
  • більше 100 тис. – усі підручники / посібники, які отримали узагальнений результат не менше 50 тис.

З кожної назви підручника / посібника до переліку можуть також включатися підручники / посібники, які:

  • отримали найвищий узагальнений результат вибору закладами освіти, в складі яких є класи (групи) з навчанням відповідними мовами національних меншин, та додатково видаватимуться у перекладі мовами національних меншин для закладів освіти, в складі яких є класи (групи) з навчанням мовами національних меншин;
  • отримали найвищий узагальнений результат вибору закладами освіти та додатково адаптуватимуться та видаватимуться рельєфно-крапковим та збільшеним шрифтом для закладів освіти, в яких навчаються діти з порушеннями зору.

Також у проєкті порядку скорочено строки деяких процедур на кшталт розгляду документів. Окрім того, є чітка заборона на рекламу підручників і посібників з боку органів державної влади та місцевого самоврядування після закінчення строку подання комплектів конкурсних матеріалів і до завершення конкурсу.

Повністю з проєктом порядку конкурсного добору підручників можна ознаймитися нижче:

.

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 23 травня 2021 року на електронні адреси: [email protected] та [email protected] (Олена Хоменко, в. о. керівника експертої групи з питань шкільної освіти директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти).