До 22 жовтня триває інформаційна кампанія «Тест-драйв професій для дівчат»

Інформаційна кампанія «Тест-драйв професій для дівчат», що розпочалась 18 жовтня 2021 року, триває до 22 жовтня. Програма спрямована на підвищення обізнаності дівчат та жінок про професії, які можна здобути в закладах професійної освіти. У межах кампанії планується проведення онлайн-лекцій, майстер-класів і екскурсій.

«Гендерна дискримінація – це рудимент, який, на жаль, досі існує в суспільстві. Позбутися його можна завдяки тривалій просвітницькій діяльності, яка має бути направлена на молоде покоління. Міністерство освіти і науки особливу увагу приділяє антидискримінаційній політиці саме у сфері професійної освіти. Адже тут найчастіше існують такі поняття як «чоловічі» або «жіночі» професії, фігурують стереотипи, що дівчинка не може бути зварником або водієм. Завдяки таким проєктам, як “Тест-драйв професій для дівчат” ми можемо продемонструвати молоді, що вони мають право бути ким завгодно, працювати, де завгодно та завжди рухатись в напрямку своєї мрії», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук.

Кампанія передбачає низку мотиваційних і профорієнтаційних заходів, присвячених кар’єрному плануванню для школярів, учнів закладів профтехосвіти, а також дорослих, які хочуть здобути нову професію.            

«Європейський Союз разом із країнами-членами ЄС, Німеччиною, Фінляндією, Польщею та Естонією, підтримують всі аспекти реформи професійної освіти України. Забезпечення ґендерної рівності у системі ПТО – одна з передумов успішного впровадження реформи. Ми вважаємо такі заходи ефективним інструментом для подолання гендерної асиметрії у профтехосвіті та надання дівчатам можливості обрати будь-яку професію за власним бажанням, незважаючи на застарілі традиції та стереотипи», –зазначив Фредерік Куне, Керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні.

Організатори проведуть онлайн-лекції про принципи гендерної рівності, лідерство та створення власного бізнесу.  Учасники зможуть взяти участь у майстер-класах, а також екскурсіях на кращі підприємства 9 областей України: Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської та Чернівецької.

Дізнатися більше та долучитися до заходів можна за покликанням: testdrive.org.ua

Заходи проводяться в межах Програми ЄС «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України».

Нагадаємо, що у чотирьох регіонах України проведуть змагання за junior-компетенціями WorldSkills Ukraine.

Довідкова інформація:

«EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» – це програма підтримки реформи професійно-технічної освіти в Україні. Програму підтримують ЄС та його країни-члени: Німеччина, Фінляндія, Польща та Естонія. Загальне фінансування програми складає 63 млн євро. Мета програми – модернізувати обрані заклади профтехосвіти, провести навчання керівників закладів та викладачів у 7 пілотних областях: Вінницькій, Полтавській, Запорізькій, Рівненській, Львівській, Миколаївській та Чернівецькій. Тривалість: 2019-2023 рр. Програму в Україні реалізують Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) та Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).